Diskuze - FINNAIR
Re: Incident Ajaja 19.02.2012 10:19
Ke zpoždění letadel byl následující článek - vyjímám část:
Zpoždění delší než 3 hodiny bude stát aerolinky tisíce
Datum: 20.11.2009 Autor: Václav Lavička Zdroj: Hospodářské noviny Rubrika: Svět Strana: 23
Letecká doprava
Dopravci se vyhýbají náhradě škody tím, že zpoždění či zrušení spoje zdůvodňují „mimořádnými okolnostmi“.
Cestující, jejichž let se zpozdí o více než tři hodiny, mají nárok na stejné finanční odškodnění jako u zcela zrušených spojů. Rozhodl tak včera Evropský soudní dvůr v Lucemburku, který se zabýval dvěma žalobami z Německa a Rakouska na Air France a německou Condor Flugdienst.
Cestující domáhající se odškodnění dorazili do svého cíle o 25, respektive o 22 hodin později, než stanovil letový řád.
Evropská komise v příslušné směrnici stanoví, že cestující mohou v případě zrušení svého spoje získat paušální náhradu škody 250 až 600 eur, připomíná agentura Reuters.
Brusel v posledních pěti letech posílil práva cestujících, neboť přibývalo případů, kdy letecké společnosti náhle rušily spoje. Stále častěji se také stávalo, že jedno sedadlo bylo prodáno dvakrát.
Re: FINNAIR Ajaja 19.02.2012 10:15
A hele, to budeme mít ale veselý let, to abych přidělala více perníčků
Incident tpop 14.02.2012 19:55
Ahoj,
dnes jsme se vratili z Bangkoku, let s Finnair Airbus A340.
Let opozden o 16 hodin, kvuli zavade, ktera se opravovala... zjistena byla pri predstrtovni procedure na runnwayi. Po par hodinach cekacky na letisti jsme byli prevezeni do hotelu Novotel u letiste, byla nam zajistena strava a odlet stejnym, ale uz opravenym letadlem, byl v 1 hodinu v noci (puvodni planovany v 9 hodin rano).
Navaznost z Helsinek do Prahy jsme samozrejme nestihli, ale temer bez cekani jsme v Helsinkach presedli na spoj do Vidne a ve Vidni cekali 3 hodiny na spoj do Prahy.
Celkove vzato se k situaci Finnair postavil dobre a vse potrebne zajistil. Samozrejme procedury na letisti spojene s opustenim letiste a opet naslednym checkinem jsou pri poctu 270 lidi zdlouhave, neprijemne a unavne, ale s tim se asi neda nic delat.
Chci se zeptat zkusenych - kdyz dojde vinou zavady letadla k prodlouzeni pobytu o jeden den, maji aerolinky nejakou povinnost vuci zakaznikum s ohledem na skody zpusobene napr. prodlouzenim dovolene v zamestnani?
Re: FINNAIR Kjubisek 10.01.2012 12:26
To Kory: Tak my máme Bangkok-Ko Tao-Ko Phangan-Krabi a pak zpět do Babgkoku. Vše lodí a autobusy. Jel sem tuto trasu před rokem v unoru a moc se mi líbila.
Tož to nás tám bude hodně těch čechů můžeme aspoň pokecat
a doufám, že let s FinnAir bude v pohodě 
Re: Finnair mispi 10.01.2012 08:22
Už tisíckrát zodpovedané na tomto fóre...
Ak cestujete s jednou let. spoločnosťou z miesta A do miesta B aj cez niekoľko prestupov, odbavia vám batožinu až do cieľa. Výnimkou je vstup do USA, Kanady /aj pri tranzite/, kde vám odbavia batožinu do prvého vstupu do týchto krajín a následne ju znova odovzdáte za immigrations na transit desk.
Letenky vám niekedy vystavia v mieste A až do cieľa B, niekedy nie - znova sa to potom rieši pri Transit desk v prestupových bodoch.
Finnair Kashoon 09.01.2012 19:03
Ahoj,letíme do BKK s touto let. společností s přestupem v Helsinkách.Nevíte někdo jestli se zavazadla v Helsinkách musí znovu odbavovat?
Re: FINNAIR Kory 09.01.2012 17:28
Re: FINNAIR (89.102.50.***) 09.01.2012 16:55
Lety samozřejmě stejné, potom po 10. hodině let s AirAsia na Phuket, poté Krabi, Phi Phi, Koh Lanta, Koh Lipe, Langkawi a Bangkok. Návrat 14.3. Dokonce s námi letí dva z Ostravy
Re: FINNAIR Kjubisek 09.01.2012 16:15
To Kory: Teda tak to čumím, to máš asi pravdu
A jak letíte potom my letíme 11:25 z Prahy a z Helsinek nam to letí v 16:40 směr BKK . Jaký máte plán cesty?
Re: FINNAIR Kory 09.01.2012 15:16
Kjubisku, nás letí 26.2. celkem 9 lidí - koukám, že bude minimálně do Helsinek letadlo plné Čechů a Moravanů (a Slezanů
)
Re: FINNAIR Kjubisek 09.01.2012 12:37
My letíme 26.2.2012 z Prahy do Helsinek a z Helsinek do BKK. Sem zvědavej na FinnAir. Minulý rok jsme letěli s China Airlines s 747čkou, a letadlo bylo sice z 98 roku, ale sedačku velice pohodlné, jídlo super, akorát žádná zábavní technika, žádné údaje o letu, nic
ale jinak hodnotíme jako velice dobré, ale s Finama to bude asi ještě lepší
Re: Let s Finnair do Thajska 19.2.2012 Indigoo (193.85.217.***) 09.01.2012 08:48
Ahoj,
s Finnairem do BKK letíme teď ve čtvrtek. Zkušenosti mám z minulého roku, kdy jsme letěli stejnou trasu - Praha-Helsinky-Bangkok a musím říct, že veliká spokojenost
Služby na velmi dobré úrovni - žádné spoždění, super personál, dobré jídlo, mimo to i velmi dobrá přehlednost na letišti v Helsinkách při přestupu. Stručně řečeno, absolutně žádné výtky
Let s Finnair do Thajska 19.2.2012 Kashoon 08.01.2012 18:46
Ahoj,neletí někdo 19.2.2012 s Finnair do Thajska s přestupem v Helsinkách?Dále by mne zajímaly Vaše zkušenosti s touto leteckou společností?Všem děkuji za odpověd!
Beny1 01.10.2011 23:26
Pani, tady se to rozjelo
Doufam, ze to dopadne tak jak rika dejv. Teda tu prvni moznost. Kazdopadne z Prahy uz letim s finnair... Tak doufam ze je to ten navazujici let, jen nevim jak to muzu zjistit. No doufam ze to bude vsechno v poradku a hlavne se pak taky nejak vratim i z bangkoku zpatky domu
Re: FINNAIR dave76 01.10.2011 19:34
Beny:
Především bych se nezabýval tím, jestli něco stihneš, nebo ne, ale spíše si nastuduj, jaká máš práva, když opravdu dojde k nějakému zpoždění, ať už letu, či zavazadel.
Mám podobnou zkušenost jako ty, akorát s Austrian Airlines - zabookoval jsem si let, který letěl z Prahy do Vídně tak, že bych byl ve Vídni 3 hodiny před odletem, ale po několika dnech mi Austrian rezervaci změnil tak, že dle letového řádu jsem měl na přestup ve Vídni 45 minut. V reálu byl ale let o 15 minut kratší a zhruba 50 minut před odletem z Vídně do Bangkoku, jsem už prošel pasovou i bezpečnostní kontrolou a nudil se u gatu. Navíc, i kdyby došlo ke zpoždění zavazadel, tak si prostě v Thajsku koupíš nějaké tričko, kraťasy apod. a ten 1-2 dny v klidu vydržíš.
Věř tomu, že kdyby systematicky docházelo ke zpožděním na návazných letech, tak by Finnair ty letenky takto neprodával, protože s tím pak má akorát náklady navíc. Ostatně někdy ti ani tříhodinový přestup nezaručí, že návazný let stihneš...
Zkrátka bral bych to tak - s velmi vysokou pravděpodobností návazný let stihneš ty i tvá zavazadla, jen s o něco menší pravděpodobností stihneš návazný let ty, ale tvoje zavazadla se zpozdí a s malou pravděpodobností nestiheš další let ty ani tvoje zavazadla...a proto si nastuduj, na co máš nárok v případě zpoždění, protože náhrady nebývají malé (obzvláště na dálkových letech).
Re: FINNAIR nepř,Niky (81.200.57.***) 01.10.2011 17:01
Ale kuš, už toho nech
Kdyby to nebylo reálné, tak letenku nemůžou prodat. A není letiště jako letiště. Je sakramenský rozdíl přestupovat třeba ve Franfurktu nebo na malém letišti, což Helsinky jsou. Takže to není to samé, jak píšeš
Své jsem napsale na diskuzi Finska
Re: FINNAIR Ramoon 01.10.2011 14:10
Jeste jsem postnu jednu diskuzi,ale je o Lufhanze,nicmene se jedna o tom samem takze to je jedno.A takovych diskuzich je vice,mozna i primo o Finnair,ale byl jsem liny hledat.Mozna priste je lepsi si nejprve procist nejake diskuze nez si koupit letenku.Preju ti at ti to vsechno dobre dopadne.
http://forum.airways.cz/viewtopic.php?f=11&t=2940&sid=8fc976306b71b37023de6593b37e69bf
Re: FINNAIR Ramoon 01.10.2011 13:01
Kazdy sme jiny ja preferuji radeji klid nez byt nervozni v Praze,pak v letadle a pak jeste behat jak silenec na letisti v Helsinkach.A nejvic bych se bal o zavazadla pri takto sibenicnim prestupu.At si kazdy vybere podle sveho,napsal jsem jen svuj nazor
Re: FINNAIR JohnGin 01.10.2011 12:21
Já bych se toho tak nebál. Pokud je to navazující let, tak na sebe letadla čekají. 40 minut v pohodě stačí. Žádné odbavení se již konat nebude, boarding pass na navazující let dostane již v Praze...
Re: FINNAIR Ramoon 01.10.2011 00:05
Ano to vseobecne plati,ale 40 minut je sakra malo..Uz jen to ze mas byt 35 az 30 min predem byt odbaveny v dalsim letadle! A to pominu ze bych se bal hooodne o batoh aby ho stihli prendat.Nechci tu delat nejake vlny ale do tohodle bych nesel,navic nikde nemas psano ze na tebe pockaji!!!A vetsinou to byva tak ze do Helsinek se leti s CSA a az z Helsinek s Finnair,to ze je to v jedne cene je pravda,odbavi batoh taky rovnou az do BKK,ale ze na na nekolik lidi pockaji bych na 100% nespolehal,pro me je rozumna navaznost minimalni 1 hod a pul.Samozrejme ze pokud mu to uleti by nemel nic platit,a Finnair by mu mela zajistit nejblizsi spoj do BKK.Rozhodne ho nechci strasit a treba to dopadne dobre,ale tohle se me zda sebevrazedne.
Re: FINNAIR -dana- 28.09.2011 20:34
vseobecne pravidlo: ak lety bookujes ako "connecting flights", tak je jedno, kolko mas na prestup, lietadla sa zvycajne cakaju. ak ma prvy let meskanie a "pripoj" z nejakeho dovodu necaka, je to vec airline ako si sposobeny chaos vyriesi, zvycajne ta prebookuje na najblizsi let, pripadne mas narok na inu kompenzaciu v zmysle zmluvnych podmienok (obcerstvenie, moznost let uplne zrusit, ....). ak lety nebookujes ako connecting flights, mozes mat na prestup aj 10h, ak nestihnes pripoj, dosledky si riesis na svoje naklady. odskodnenie dostanes len za bezny zmeskany let, ak mas na zaklade zmluvnych podmienok nanho narok.
co sa tyka batoziny, zvycajne - ak to podmienky danej krajiny umoznuju - , je batozina "checked through" az do konecnej destinacie.
Re: FINNAIR Ramoon 28.09.2011 20:07
Finnair ma dobre reference,toho bych se urcite nebal.Zavazadla jdou primo do BKK,nemusis se znova v Helsinkach odbavovat.Ale ceho bych se bal tak to je jen 40 min na prestup
Staci nepatrne zpozdeni a je vymalovano..vratim se jeste k batohum,prave pri takto malem casu kdyz ty se v pohode odbavis,tak je moznost ze tvuj batoh to nestaci.A navic neda mi to abych si nevzpomel na lonsky datum 1.12. a neskutecna kalamita v Praze a v evrope kdy nektere letiste byli mimo provoz,ale to je uz otazka osudu a i vice casu na prestup by nestacilo.Ja bych do tohodle nesel,ale nechci te strasit treba to dopadne dobre.Zacinat stresem dovolenou bych asi zacinat ale nechtel..
Re: FINNAIR Beny1 28.09.2011 19:44
Zdravim vsechny potreboval bych pomoct 
Nikdy sem nikam neletel a ted 30.11.2012 letim Praha- Bangkok s prestupem v Helsinkach. Prave pres tuto spolecnost. Na prestup mam jen 40 minut... a tak by me zajimalo, jak je to se zavazdlama? Pri odbaveni tady v Praze dorazi až do cilove stanice (Bangkok)? Nebo je budu muset nekde v Helsinkach lovit a zase odbavovat?
Diky za pomoc
RE: RE: RE: RE: FINNAIR Miha_Habibi (109.202.86.***) 27.02.2011 21:04
letíme také v březnu do BKK s přestupem v Helsinkách a také nám vychází cca 9 hodin na přestup, rádi bychom vyrazili do města, nevíte jakým busem a kde ho najít?
RE: RE: RE: FINNAIR Elami 12.02.2011 16:44
To Folkon2: Super, díky, letíme až v dubnu, tak to už snad budou mít odklizeno...
RE: RE: FINNAIR folkon2 12.02.2011 16:39
S finnair som letel naposledy december/januar (Budapest-helsinki-Bangkok), pri kontrole mne ani jeden zapalovac urcite nevzali, a to ich nosim vzdy aspon tri, kontrola bola skor taka provizorna. Ale ja osobne pri kontrolach nerad riskujem, takze "lahvinku" by som si radsej nebral 
Co sa tyka vyletu do Helsink, myslim, ze sa to da v pohode stihnut Vantaa nie je daleko od mesta tak 3/4 hodinky. Skor by som si daval pozor na pocasie (som teraz v Osle a posledne dva dni mame neskutocnu kalamitu, public transport blbne, elektricky zamrzaju, cesty nestihaju odhrnat, takze sa neda spoliehat ani na MHD ani na taxiky - treba si nechat dostatocnu casovu rezervu)
RE: FINNAIR Elami 12.02.2011 15:42
To VIKIS2 , mám dotaz na zkušeného cestovatele.
budeme čekat na přestup v Helsinkách cca 9 hodin, myslíš, že se dá risknout menší výlet do města??
FINNAIR Kubík 04.01.2011 14:19
Ahoj s Finnair jsme letěli minulý rok, služby průměrné, nealko zadarmo vzadu. Jinak jak už bylo rečeno, na obrazovkách před sebou se dalo koukat na filmy, hrát hry, poslouchat hudbu ale také se koukat na kamery, které jsou zvenčí letadla. A nevim jestli to mají všechna letadla, ale měli jsme přípojku na el. zástrčku. Tudíž s notebookem jsem se nenudil ani chviličku. A hlavně na přestup v Helsinkách jsme měli nějakých 40 minut, to si člověk ani neodpočine... Na zpět jsme měli kontroly jako už se tu psalo - docela nepříjemný personál mi vyhodil zapalovač.
FINNAIR VIKIS2 03.01.2011 16:25
Pro cestující s Finnairem:
Let Praha - Helsinky : teplá bageta plněná šukou a sýrem, nelko zdarma, pivo 4,- EUR , víno, sekt, alko á 5.- EUR. Vystupovalo se ze schůdků do busu na ploše.
Letiště v Helsinkách celkem přehledné, málo obchodů , ceny vysoké např. litr whisky nebo vodky od 22,- EUR v "Duty Free". Pivo koupené na Ruzyni v D.F. bez problémů prošlo, takže jsme pili Budvar za 20,- Kč a ne Krušovice v letištních restauracích za 6,90 EUR - 0,33l
Nealko v letištním automatu stojí 2,50 EUR
Jídla v restauracích od 10,- EUR, ale spíše 15,- EUR.
Palubní personál Finnairu má už něco odlétáno, věkový průměr letušek tak 40-50 let, ale celkem ochota a úsměv 
Let Helsinky - Bangkok :
Každé sedadlo má polštářek a deku, petku vody 0,33l v kapse před sebou. Na monitoru lze sledovat nejen trasu letu a filmy, ale také přední i spodní kameru
Jako aperitiv před jídlem bylo podáváno pivo, víno i nealko zdarma.
K jídlu jsme dostali mleté masové kuličky, salát, pečivo, tvrdý sýr, máslíčko, cracker, zatavený kelímek vody 100ml,dezert, kávu nebo čaj.
Pití k jídlu zdarma, včetně piva a vína.
nebyl problém dostat dva nápoje na osobu
Během letu procházejí letušky s nabídkou rozlévaných džusů a vody.V kuchyňce můžete zdarma obdržet 0,15 ml plechovky Coca-Cola i light, tonic, Fantu, Sprite.
Placené pitivo:
víno a sekt 5,- EUR
pivo 4,- EUR
Grants, Beefeater, Baileys, Finlandia a koňak Renault á 5,- EUR
dále lze koupit chipsy Pringels 40 g za 3,- EUR, arašídy 200g za 3,- EUR, nudlovou polévku za 3,- EUR.
Let Bangkok - Helsinky :
k jídlu bylo kuřecí s rýží, před přistáním bageta. Časový odstup jídel byl cca 8 hodin, takže trošku hladík, vezměte si něco s sebou na palubu.
POZOR!!!
V Helsinkách hned po příletu procházíte bezpečnostní kontrolou, kde zabavují veškeré tekutiny, včetně lahví zakoupených v Duty Free v BKK.
Orchideje bez problémů.
Celkově hodnotím jako průměr, školní známka 3-. :-?
už za týden letíme tak snad nebude problém s Finy